pátek 28. července 2017

VZDÁVÁNÍ POCTY A ÚCTA

 Spočíváte-li v přítomnosti svobody, cítíte přirozenou úctu ke vznešenosti všeho tvoření, jež září kolem vás. Vzniká spontánně, když srdce přetéká vděčností za krásu všeho, co je. Tato úcta však vzniká jako přirozený výraz pouze tehdy, soustředíte-li se plně na tento okamžik, bez jakýchkoli myšlenek na chvíle příští a bez jakéhokoli přetahování minulosti do budoucnosti. Vzniká, jestliže nic nesrovnáváte a nic neočekáváte. V nestřežené nevinnosti je úcta přirozeným výrazem srdce.

A když vzniká úcta, doprovází ji - pocta. Jakmile je tu vděčnost nebo uznání za tvoření, vzniká zároveň s nimi i přirozená touha vzdát poctu, ochraňovat a starat se  o vzniklou krásu. Jako by to byla dvě křídla jednoho ptáka. Úcta vždy inspiruje ke vzdávání pocty; a pokud něčemu vzdáváte poctu a hluboce se o to zajímáte, úcta se ještě prohlubuje. Z vašeho vzdání pocty může vzniknout hluboká úcta - úcta ke kráse, nádheře, blaženosti veškerého života.

Jestliže skutečně máte v úctě život, vybízí vás nejhlubší část bytosti ke vzdávání pocty. Vaším žehnáním se stanete požehnanými. Vaším milováním se stanete láskou.

Zažijte moc vzdávání pocty, pochvaly a pociťte vděčnost, která vás zaplaví, budete-li aktivně vzdávat poctu a projevovat respekt ke svým blízkým. Potom se vědomě rozhodněte, že toto vzdávání pocty a úcta zaplaví celý zbytek vašeho života. Dopřejte si čas, abyste skutečně vychutnali okamžik a nejjemnější odstíny současnosti. Buďte klidní, přítomní v okamžiku, otevření všemu, co je.

Jediný okamžik strávený ve vzdávání pocty zaplaví vaši bytost vděčností. Potom se budete cítit poctění, požehnaní a naplnění radostí.

Krása spočívá v tom, že je vše dostupné v každém okamžiku. Dokonce i když se zastavíte a strávíte několik minut jenom vzdáváním pocty, projevením vážnosti a respektu k tomu, co je, ucítíte, že z vaší bytosti vyvěrá úcta.




 (Z knihy: Svoboda - Brandon Bays)

Žádné komentáře: