pátek 21. července 2017

CÍL



"Jdu pomalu, ale nikdy ne nazpět." (Abraham Lincoln)

Před každým z nás je cesta, po níž se má vydat. Přitom nesmíme ztrácet ze zřetele svůj cíl ani se nechat odradit tím, jak velké překážky nám v cestě stojí. Nalézt tuto cestu a jít po ní znamená dát životu smysl a objevit zdroj hluboké a trvalé radosti.

Nemít žádný cíl znamená pouze existovat, a ne žít. Naplňovat cíl znamená využít svůj skutečný potenciál, překonávat se, nebát se zkoušet, pracovat do úmoru, vydat se jedním směrem a když to nevyjde, dát se jiným, po každém zakopnutí znovu vstát a uskutečnit své naděje a sny.

Skutečný cíl vyrůstá z duše. Věnujte proto čas ztišení a zamyšlení nad tím, co je takovým cílem pro vás, a pak nechejte působit Boha. Důvěřujte tomu, že v tichu a s odhodláním nakonec odhalíte, co máte dělat, a připravte se na všechno, co by se od vás mohlo chtít.

K odhalení pravého cíle nedochází nutně ve významných okamžicích nebo při velkých gestech. Skutečný smysl života často objevujeme spíš během tichých chvil a v nepatrných skutcích.

Abychom se zaměřili na to, co je podstatné, a ne na banality, o tom hovoří nádherná a nadčasová modlitba dr. Reinholda Niebuhra:

            "Bože, dej mi vyrovnanost, abych přijal to, co změnit nemohu, odvahu, abych
              změnil to, co změnit mohu, a moudrost, abych to dokázal rozlišit."


Žádná zkušenost, ani ta nejtěžší či nejvíc politováníhodná, není zbytečná. Každý z nás se podobá kousku mramoru v rukou velkého Sochaře, který vidí a rozpoznává náš vnitřní tvar a krásu ještě před tím, než se narodíme.

Za čím si stojíte? Je důležité vědět, co vás tlačí příliš daleko a s čím se už nedokážete srovnat. Když totiž víme, za čím si stojíme, můžeme začít budovat to, v co doufáme. Skutečný cíl naší duše a našeho života souvisí s výjimečností naší osoby, která je odlišná od ostatních a kterou Bůh miluje. Vaším cílem není něco, pro co se rozhodnete, ale je to součást vaší podstaty.

"Neproste o snadný život,
ale o to, ať jste silnějšími lidmi.
Neproste o úkoly přiměřené svým silám,
ale o síly přiměřené svým úkolům.
Vaše práce i váš život pak nebudou zázrakem,
zázrakem budete vy sami.
Každý den budete žasnout nad bohatstvím života,
který k vám přichází z Boží milosti."
(reverend dr. Ronald Selby Wright)


(Z knihy: Síla Tří - Norman Drummond)

Žádné komentáře: