pátek 28. července 2017

VĚDOMÍ SOUČASNÉHO OKAMŽIKU

 V přivedení vašeho vědomí do současnosti spočívá obrovská moc.
Jakmile veškeré vaše bytí podléhá tomuto okamžiku, plné současnosti,
odhalí se svoboda, která je pořád zde.

Přítomnost můžeme zažít, jenom když máme vědomí obrácené k tomuto okamžiku - tady a teď.

Chceme-li zažít růst skutečné inspirace, musíme se otevřít a zůstat otevření a bystří v neznámém. Musíme projevit ochotu ne vědět, ne mít hned hotovou odpověď. Musíme projevit ochotu v každém okamžiku lehce spočívat v nevinnosti, být plně přítomni v tomto okamžiku, který nikdy nemůžeme znát předem.

Ochota nevědět vyžaduje kuráž. A z větší části je to volba, rozhodnutí. Být naprosto otevřený tomuto okamžiku znamená ne zjišťovat, co mohly znamenat naše minulé ideje, ani se dívat do budoucnosti a zkoumat, co by mohly znamenat, ale jenom tu teď být, v tom, co je tady v tento okamžik. Pak přijde další okamžik a my jsme v něm zase přítomní. A přijde další okamžik a my se mu znovu otevíráme. Život je tak nikdy nekončícím proudem "teď", jež je tvořeno od okamžiku k okamžiku. Vždy tady, vždy teď.

"Nedávno jsem přemýšlela nad tím, že když se celým svým bytím, vědomím i láskou vzdáme současnému okamžiku, stane se možná čas iluzivním a milost převezme kontrolu a začne dělat všechno dělání. Samozřejmě nevím, zda je to pravda, ale právě tak mi to připadá. Někdy si říkám, že se příroda děsí nicoty, takže poskytnete-li celé své Já potřebám okamžiku - všechny své myšlenky, pocity, bytí - jestliže se vzdáte všeho, je to, jako by zůstala jenom prázdnota, nicota, milost spěchá vyplnit tuto mezeru a udělá vše skrze vás, jako vy. Vím jenom, že přitom prožívám pocit lehkosti - jako by mě tvořil vzduch, lehce tančím ve svobodě. Připadá mi, jako by to dělání nikdo nedělal. Jako by život tančil sám se sebou."




(Z knihy: Svoboda - Brandon Bays)

Žádné komentáře: