čtvrtek 27. července 2017

NELPĚNÍ

 Žádné vlastnictví není trvalé. Všechno v životě je jenom půjčka. Vaše nezávislost je vaším pozváním k nabytí skutečné svobody. Závislost na vnějších věcech není jediná, kterou v životě prožíváme. Je tu rafinovaná, stejně silná, ale ještě záludnější závislost, která ovlivňuje náš vnější život - závislost na našich myšlenkách, získaném vzdělání a přijatých názorech.

Se znalostí, jak se věci mají, už není třeba nový pohled na svět. Myšlenky se nám stávají vězením, které nám brání v prožívání svobody milosti a pravdy současného okamžiku. Závislost na těchto neživých, zastaralých znalostech nám může bránit v plném prožívání života. Všechno nakonec vidíme skrze filtr našich názorů, a zatímco život radostně a zázračně pokračuje dál a každým okamžikem se obnovuje, my zůstáváme zaklesnutí ve starém - jenom proto, že se nedokážeme vzdát svých dobře podepřených názorů.

Teprve když konečně odhodíme vše, o čem jsme se domnívali, že je pravda, všechno, co známe, teprve tehdy se nám, v neznámém, stane dostupnou svoboda. Až opustíme všechno svoje vědění, může se odhalit nekonečná moudrost.

Svobodu můžete prožít jenom v prázdnu nezávislosti.
Nezávislosti na svých idejích, názorech a získaných znalostech,
což jsou pouze duševní výtvory zrozené ze starého odpadu naší minulosti,
které odpoutávají naši pozornost od toho,
co je pořád zde - novosti současného okamžiku.
Tyto výtvory fungují jako filtry, které zbarvují a křiví skutečnost.
Jakmile se rozhodnete zbavit se všeho, co si myslíte, že víte,
všechny filtry mizí a zůstává jenom nezatemněné vědomí.


Všechno osvícení je přímo tady. Nekonečná přítomnost neznámého se projeví v odmítnutí známého. Vaše naučená odbornost, získané představy a nahromaděné názory jsou jako špína na vašem předním skle skutečnosti - jakmile popadnete čistič na okna a sklo očistíte, zůstane vám průzračné vědomí jiskřící přítomnost. Říká se, že ti, kteří vědí, nevědí, a ti, kteří nevědí, vědí.




Jestliže budete nevinně spočívat v ochotě nevědět nic, odhalí se pravda. Cokoli, na čem jste závislí - život ve vnitřním světě duševních výplodů, názorů a znalostí; nebo život ve vnějším světě vztahů, životního stylu či materiálních statků, pokud do toho upadnete celým svým vědomím, způsobí, že ztratíte náhled na široký kontext, v němž se všechno zjevuje.

Můžete zůstat široce otevření a dovolit veškeré hře projevů lehce tančit vaším otevřeným vědomím. Můžete si to užívat, mít z toho radost, a přitom si stále uvědomovat širší kontext, v němž se vše zjevuje. Takto nebudete ani investovat do vnějšího materiálního světa, ani se nezhroutíte do svých vnitřních duševních výplodů. Všechno svobodně a nenuceně přichází do vašeho vědomí - žádné lpění, žádné držení, žádné chytání, žádné ztotožňování, žádná závislost. Jenom toto. Otevřená svoboda, osvícená přítomnost.




(Z knihy: Svoboda - Brandon Bays)

Žádné komentáře: