čtvrtek 27. července 2017

NENUCENÉ BYTÍ

 Nenucené bytí je klíčem, který odemyká moudrost vesmíru. Vždycky tu byla a bude, a je dostupná, jakmile se rozhodneme přestat bojovat.

Jakmile odložíme veškeré své vědění, předurčení i tvrdou práci a odvrhneme vše, co jsme se, jak se domníváme, naučili, odhalí se nenucené bytí. Nenucená milost je vždy přítomná, vždy nás obklopuje a proniká námi. Je to vskutku naše podstata. A lze ji snadno odhalit, pokud se rozhodnete odvrhnout své domněnky o tom, jak mají věci fungovat, a otevřete se nevinnosti neznáma. Z nenuceného bytí se zrodí talent a stane se neuvěřitelné.

Čím víc zápasíte, snažíte se, bojujete, natahujete se, chytáte se nebo nutíte svou mysl, tím víc od sebe odháníte mír, jejž hledáte. V okamžiku, kdy přestanete, uklidníte svou mysl, uvolníte své tělo, přestanete se snažit, vzdáte se boje, se pokoj, po němž toužíte, objeví všude kolem vás jako rozlehlá přítomnost nenuceného bytí.

Milost se vyznačuje nenucenou lehkostí. Je už úplně kompletní, celistvá, svobodná, nesmírná a otevřená. Skutečně ví, jak pečovat o každou stránku vašeho života, a je vždy v pohybu. Stejně jako řeka, která protéká kolem vodou ohlazených balvanů, projevuje se i milost takovou přirozenou lehkostí. Přesto to vypadá, jako by tu činnost nikdo neřídil ani neusměrňoval její proud. Milost prostě je. Je zároveň svrchovaně pokojná i jiskřivě živoucí: miluje zrození něčeho nového. Jako by tento proud znal v každém okamžiku přesný směr. Není žádný "někdo", kdo by ji kontroloval, řídil nebo nařizoval její okamžité impulsy. S nenucenou lehkostí proudí životem.

Ctíme myšlenky procházející naším vědomím, věříme jim jako skutečnostem, namísto abychom věřili něčemu hlubšímu, než je naše mysl, něčemu, co se objevuje pouze ve vědomí prostém myšlenek - v milosti. Nalezení správných odpovědí vyžaduje, abychom si přestali arogantně myslet, že naše mysl zná veškeré odpovědi a má všechno pod kontrolou. Jedině, až tomu přestaneme věřit, může milost začít používat naši mysl jako neutrální dopravní prostředek, jenž zprostředkuje znalosti zrozené z nadčasové, nekonečné přítomnosti.




(Z knihy: Svoboda - Brandon Bays)

Žádné komentáře: