úterý 5. září 2017

SRDCE MUŽE

  divoké, nebezpečné, neomezené, volné

Třetí část



Podstoupit boj: nepřítel




Muž potřebuje boj, který by mohl podstoupit, velké poslání svého života, jehož součástí je i jeho domov a rodina, ale které domov a rodinu přesahuje. Potřebuje věc, které bude oddán až k smrti, protože je to vetkáno v základu jeho bytí. Každý muž má v sobě válečníka. Ale rozhodnutí bojovat je na něm. Válečník potřebuje především vizi - vědomí, že v jeho životě je něco nadskutečného, věc která je silnější než touha po sebezáchově. 

Za druhé potřebuje válečník chytrost. Musí vědět, kdy bojovat a kdy utíkat. Ať už budete povoláni do boje na kterémkoli území - doma, v práci, na poli umění, průmyslu nebo dokonce světové politiky, vždycky narazíte na tři nepřátele: svět, tělo a ďábla.

Vaše pravé já je na Boží straně proti tomu falešnému já. Tělo je vaše falešné já, ten pozér, který se projevuje zbabělostí a úsilím o sebezáchovu - a jediný způsob, jak si to sním vyřídit, je ten, že ho ukřižujeme. Bible nám nikde neříká, že bychom měli ukřižovat své vlastní srdce. Nikde nám neříká, abychom zabili skutečného muže v nás, nechce po nás, abychom se vzdali hluboké touhy po dobrodružství, po boji a po krásné paní. Říká, že máme zastřelit zrádce. Jak? Tím, že budete bez okolků vstupovat do situací, před kterými byste dříve utekli. Tím, že se budete vyjadřovat k věcem, ke kterým byste dříve mlčeli. Chcete-li růst ve své pravé mužské síle, musíte ji přestat sabotovat. Když se rozhodnete žít svou silou, zjistíte, že pokaždé, když ji použijete, o kousek povyroste.

SVĚT


Svět není místo ani určité druhy chování - je to každý systém vybudovaný naším kolektivním hříchem, jsou to naše falešné já, která se spojují, aby se navzájem odměňovala nebo ničila. Posbírejte všechny ty pozéry kolem, dejte je dohromady v kanceláři, v klubu nebo církvi, a dostanete to, čemu Písmo říká svět.




Svět je jeden velký karneval napodobenin - falešných bitev, falešných dobrodružství a falešných krasavic. Muži by o něm měli uvažovat jako něčem, co podrývá jejich sílu. Probojuj se až na vrcholek, říká svět, a jsi chlap. Jak je ale možné, že ti, kdo se tam dostanou bývají často ti nejprázdnější, nejustrašenější a nejješitnější pozéři, které známe? Jsou to žoldáci, kteří bojují jen za své vlastní království.

Svět mužům nabízí falešný pocit moci a falešný pocit bezpečí. Když se chcete dozvědět, co si o vás svět myslí doopravdy, jen zkuste žít ze své skutečné síly. Říkejte, co si myslíte, zastaňte se  člověka, kterým ostatní pohrdají, zpochybněte nesmyslná pravidla. Vrhnou se na vás jako žraloci.

Skutečný muž světem pozérů otřese. Jsou ochotni udělat cokoliv, jen aby vás dostali zpátky do řady - budou vám vyhrožovat, budou vás podplácet, pokoušet, budou vám dělat podrazy. Musíte dovolit, aby se vaše síla projevila. Mnozí z nás se ve skutečnosti bojí projevit svou sílu, protože ve světě pro ni není místo. Dobrá. Svět je beznadějně zvrácený. Nechte lidi pocítit váhu toho, kým jste, a nechte je, ať se s tím vyrovnají, jak dovedou.


ĎÁBEL




Ďábel nepochybně zaujímá určité místo v naší teologii, ale pomyslíme na něj vůbec v souvislosti s každodenními událostmi našeho života? Napadlo vás někdy, že ne každá myšlenka, která vás napadne, je vaše vlastní? Neustále jsme obelháváni. A přece se nikdy nezastavíme a neřekneme si: "Tak moment ... kdo ještě tady mluví? Odkud se tyhle myšlenky berou? Odkud se berou tyhle pocity?" Pro každou potíž, která nás potká, hledáme vysvětlení psychické, fyzické nebo dokonce politické.

Jak říká William Gurnall :

"Právě Boží obraz, který zrcadlíte, přivádí peklo k nepříčetnosti;
 právě na něj metají démoni své nejsilnější zbraně."

Za scénou našeho života se toho odehrává daleko víc, než čemu většinu z nás učili věřit. Pochopte dokud člověk nepředstavuje pro nepřítele žádnou hrozbu, politika satanova chování vůči němu zní: Jsi v pořádku. Ale jakmile se postavíte na Boží stranu, začne říkat: Tvoje srdce je zkažené a ty to víš. A nakonec začne zkoumat vaše opevnění a hledat slabá místa.  Funguje to asi takhle; satan nám nadhodí myšlenku nebo pokušení v naději, že se na ni chytíme a spolkneme ji. Zná naši minulost a ví, co na nás platí, takže jeho strategie je šitá na míru naší situaci. Satan na nás nevrhá jen myšlenky, ale také pocity.

Satan nechce, abyste se probudili a začali mu jeho rány vracet, protože když to uděláte, prohrává. " Vzepřete se ďáblu," říká Jakub, "a uteče od vás" (List Jakubův 4,7).

"Nemáme se čeho bát -
kromě strachu samotného."
(Franklin Roosevelt)

Zachránit krásnou paní




"Krása je nejen věc strašlivá, ale také věc záhadná.
Právě zde Bůh a ďábel soupeří o mistrovství
a bitevním polem je lidské srdce."
(Fjodor Michajlovič Dostojevskij)

Od starověkých legend po nejnovější kasovní trhák je téma silného muže, který přichází zachránit krásnou ženu, všudypřítomnou součástí lidské přirozenosti. Je vepsáno do našich srdcí jako jedno z nejniternějších přání každého muže a každé ženy.

Problém číslo jedna ve vztahu mezi mužem a jeho ženou je ten, že mi muži ve chvíli, kdy je na nás, abychom se za svou ženu začali skutečně být ... váháme. Dál se snažíme zachránit sami sebe. Zapomněli jsme, jak hluboká rozkoš je vydat sebe sama pro toho druhého.

Stejně jako má svou otázku každý chlapeček, má ji i každá holčička. Její otázka se ovšem netýká síly. Volání z hloubi dívčího srdce zní: Jsem krásná? Budeš o mě usilovat? Jsi mnou uchvácen? Budeš se pro mě bít? A stejně jako každý chlapeček byla i každá holčička zraněna. Ta rána zasáhla krásu, která je samotným středem jejího srdce, a zanechala tam pustošivé poselství: Ne nejsi krásná a nikdo se pro tebe nebude opravdu bít. Podobně jako vám i jí tu ránu zasadil prakticky vždycky její otec. Odpověď na otázku, zda je krásné, hledá děvčátko u svého otce.

Krása ženy vzbudí v muži muže, mužova síla nabídnutá s něhou ženě, jí umožní být krásná, a přináší tak život jí i mnoha jiným. Když se muž své ženě odpírá, zanechává ji bez života, který ji může nabídnout jen on. Když muž není ochoten nabídnout manželce sám sebe, zůstává prázdná a neplodná. Agresivní muž ji svými slovy ničí, mlčenlivý ji nechává strádat.

Prožít dobrodružství


Život není problém, který je třeba vyřešit. Je to dobrodružství, které je třeba prožít. Taková je jeho povaha, a taková byla od samého začátku, kdy Bůh přichystal tu nebezpečnou scénu pro své drama vysokých sázek a o celém tom šíleném podniku prohlásil, že je dobrý. Postavil svět tak, že funguje jen tehdy, když uznáme riziko jako téma svého života - jinak řečeno, jenom když žijeme vírou. Muž prostě nemůže být šťastný, dokud v jeho životě, v jeho práci, v jeho lásce a v jeho duchovním životě není dobrodružství.




Neptejte se, co potřebuje svět, zeptejte se sami sebe, čím ožíváte, protože to, co svět potřebuje, jsou muži, kteří jsou živí.


(Z knihy: !POZOR! Srdce muže - John Eldredge)

Žádné komentáře: