neděle 12. srpna 2018

O POSUZOVÁNÍ SITUACE

 Tři muži jedou stejným autem na oblíbený sport - tenis. Je brzy ráno a oni se velice těší. Čtvrtý kamarád se k nim připojí přímo na místě.

První muž v autě je typický sebevědomý hráč, který má o sobě velmi vysoké mínění. Hraje tenis výborně. Rád dokazuje všem, včetně sebe, že je v tenise, ale i v jiných oblastech života nejlepší. Jeho kamarádi doposud slyšeli bezpočet příběhů o jeho milostných aférách. On, jako vyhlášený "Casanova" přece ví, o čem mluví.

Druhý muž je typický sebekritický člověk, který hledá každou příležitost, aby sám sebe za něco srazil dolů. Má neuvěřitelnou schopnost analyzovat věci stále dokola. Domnívá se, že hraje tenis špatně a neustále hledá na své hře chyby a na čem špatném by se mělo zapracovat. Opakovaně bere hodiny u profesionálního učitele a má doma obrovskou knihovnu týkající se osobního růstu. Z toho přečetl jenom malou část a používá minimum znalostí, které jsou mu k dispozici.

Třetí muž, který právě řídí auto, se rozhodl, že bude pozorovat svět bez posuzování. A hraje svou "vnitřní hru" nezaujatého pozorovatele. Právě zastavil auto před semaforem a v tom okamžiku se stalo něco opravdu neobvyklého! Na přechodu před nimi právě procházela překrásná žena. Nejenom, že ta žena byla překrásná, ale o na byla také úplně nahá!

První muž je plný myšlenek, jak by to bylo krásné být s tou ženou sám někde jinde. Jeho mysl prochází bleskovou rychlostí různé vzpomínky z dřívějška a fantazie ohledně budoucnosti. Zatímco si připomíná, jaký je milenec, jeho dýchání se stává intenzivnějším a přední sklo se zamlžuje a omezuje výhled všem třem mužům.

Druhý muž vnímá tuto situaci jako typický případ morálního úpadku moderní doby. Začalo to s minisukněmi, pokračovalo s plavkami a teď už ženy chodí nahé přímo na ulici. Něco se musí podniknout, aby se tohle všechno zastavilo!

Třetí muž se jen dívá na stejnou ženu. On jednoduše jen vnímá realitu bez posuzování, jeho ego je vypnuté a pozorovacího procesu se nezúčastňuje. Zatímco vědomě vnímá tuto životní situaci, povšiml si jednoho detailu: ta žena má zavřené oči. Ona je náměsíčnice! V tom okamžiku je jeho reakce rychlá a bez kalkulací. Zastavuje auto, vystupuje ven a zakryje ženu svým sakem. Jemně ji probouzí a vysvětluje jí, že byla v náměsíčném stavu. Nabízí jí, že ji rád zaveze domů, což ona s vděčností akceptuje.

První a druhý muž viděli tuto událost tak, jak vidí, sami sebe.
Třetí muž viděl tuto událost takovou, jaká ve skutečnosti byla!

Naučme se být moudrým pozorovatelem bez posuzování a život nám nabídne informace a krásu, které jsme si doposud nevšímali.

Žádné komentáře: