čtvrtek 26. dubna 2018


HOVORY S DUŠÍ II.

  Jakým směrem by se měl ubírat náš život, abychom se konečně cítili šťastní a naplnění?


 


„Víš co přesně znamená nenávidět? Budeš se divit, ale není to touha druhému ublížit a způsobit mu bolest a trápení. Je to touha způsobit utrpení sobě. Lidé, kteří žijí v nenávisti se totiž zlobí sami na sebe. Zlobí se, že nedokáží žít v souladu se svou duší. Jejich nenávist je tak mocná, že skrze ni posuzují  celý svět. Svět je podle nich plný nenávisti, sobectví a boje o ovládnutí druhých. Tito lidé doslova prožívají peklo. A přitom je řešení tak snadné. Protože duše je tím, co oživuje tělo, nelze se jí zbavit.  A i když se o to spousta lidí celý život pokouší, stejně má vždy jejich duše poslední slovo.

Ego si může plánovat život, jaký vyhovuje jeho povaze – to znamená být mocný, bohatý, ovládat druhé, být nadřazený ostatním bytostem…… Chvíli se může zdát, že mu takovýto život i vychází, ale člověk žijící ve světě stvořeném egem nebude nikdy spokojený. Pořád bude mít pocit, že mu něco chybí. A tak jeho život bude neustálou honbou za něčím, co vlastně ani nezná. Nakonec třeba pochopí, že to, co hledal bylo po celou dobu s ním. Jen to přes svůj zakalený zrak neviděl. A pak, možná poprvé v životě, zažije pocit spokojenosti se sebou samým.

Ten, který takové štěstí nemá a správnou cestu nenalezne, může být svou duší přesměrován na správnou cestu i navzdory tomu, že mu v tom jeho ego bude bránit. Když se totiž bytost příliš vzdálí od své duše, převezme duše vládu nad jeho životem a zavede ho směrem, který ve své moudrosti považuje za nejvhodnější pro pochopení problému, se kterým se bytost právě potýká. Je jasné, že proto, aby se takto zastřené vnímání pročistilo, musí většinou člověk zažít velký šok a utrpení, ať už fyzické či psychické.

A tak buď můžeme celý život strávit bojem o to, co vymyslelo naše ego, nebo tohoto boje zanecháme  a necháme se unášet proudem, jaký pro nás připraví naše duše. A můžeme si být jisti, že život řízený duší určitě nebude nudný ani snadný, ale navzdory veškerým překážkám, které nám přijdou do cesty se budeme konečně cítit spokojení – najdeme totiž smysl našeho života.“

 

Zdroj: http://carokrasna-duse.cz/archiv/717

Žádné komentáře: