pondělí 6. listopadu 2017

STRUKTURA FYZICKÉ REALITY




Vy sami si vytváříte svoji existenci, vybíráte si reality, které mají takovou strukturu, jakou v daný okamžik potřebujete. Ve své současné realitě kladete důraz na podobnosti, které vás spojují. Vytváříte si svoji vlastní strukturu a ignorujete vše, co vám do ní nezapadá. V mezích svého vnímání se soustředíte na určité oblasti reality a pomíjíte ostatní, takže vám to pěkně klape, alespoň v tom malém prostoru, který jste si vymezili. Nekonečnost vás vůbec nezajímá, neptáte se na ni. A přesto existuje.

Pokud byste vnímali odlišnosti, což neděláte, byli byste překvapeni, že struktury a organizace si lidstvo vytváří samo svými myšlenkami.

Předměty jsou pouze symboly. Jenom vy je považujete za reálné. Myšlenky, představy a sny jsou pro vás symboly skutečných jevů, ale pravda je taková, že fyzické objekty a události jsou samy o sobě symboly vnitřní zkušenosti. Existují kolektivní fyzické symboly, na kterých jste se domluvili, stejně tak osobně individuální symboly. Celá struktura fyzické reality je vlastně systémem fyzických symbolů, na kterém se dohodla skupina podstat. Tělo symbolizuje to, čím jste, nebo co si myslíte, že jste - což mohou být dvě naprosto odlišné věci. Všechny fyzické nemoci jsou pouze symbolem vnitřní reality nebo vnitřního přesvědčení.

Jakmile porozumíte symbolickému charakteru reality, už nikdy se v ní nebudete cítit ztraceni či pohlceni. Symboly si vytváříte sami a sami je můžete i měnit. Nejprve se však musíte naučit, co pro vás jednotlivé symboly v životě znamenají a jak si vykládáte jejich význam. Je tedy nezbytné si neustále připomínat, že fyzické prostředí je pouze symbol, ne stálý stav. Je třeba obrátit se do svého nitra a zjistit, jakou vnitřní realitu symbol zastupuje. Vaše nejbližší fyzické prostředí symbolizuje vaši vnitřní situaci. Stav vašeho vnitřního já se neustále mění. Automaticky překládáte volný, spontánní průběh vnitřních událostí do fyzické reality, takže se mění i fyzické prostředí, tedy fyzické symboly.

Pokud připustíte, že vaše fyzické prostředí je jediná skutečná realita, budete se cítit v pasti a celý život strávíte v boji s větrnými mlýny. Mezi vnějším a vnitřním prostředím probíhá zpětná vazba, ale prvotní impulz ke změně fyzického prostředí vždy vychází zevnitř.

Vnitřní drama je tedy to jediné a nejdůležitější. "Příběh svého života" si píšete sami. Sami jste svým vlastním autorem. Není tedy důvod k tomu, abyste se cítili lapeni osudem. Máte možnost změnit své prostředí.

Na některých stupních vědomí jste schopni vnímat realitu jasně, v její symbolické podobě. Předměty jako symboly napomáhají vytvářet rámec vaší existence. S předměty lze volně a svobodně manipulovat.

Z mého úhlu pohledu žádné fyzické předměty neexistují. Existuje pouze vnitřní realita. Realita byla a bude pouze mýtus. Vždy převládají vnitřní události, nehledě na fyzická fakta symbolizující tyto události.



(Z knihy: Sethovy promluvy - Jane Roberts)

Žádné komentáře: