neděle 5. listopadu 2017

 POHLED NA NÁBOŽENSTVÍ 

PROTIKLADY - DOBRO A ZLO

 


Vnější svět je nedokonalým odrazem toho vnitřního. Lidé se rodí se snahou realizovat svůj vnitřní svět, i když si uvědomují, jak odlišný je od prostředí, ve kterém žijí. V každém jedinci se odehrává vnitřní psychické drama, které je promítáno ven. Velké náboženské události souvisí s vnitřním náboženským dramatem. Náboženství samo o sobě je jistým způsobem psychologický jev, protože každé fyzicky orientované já se cítí osamoceně, když nezná svůj původ, cíl a smysl své vlastní existence.

Je to dilema, které ego řeší především v raných stadiích své existence. odpovědi hledá ve vnějším prostředí, v rámci fyzické reality. Zároveň však vnímá hluboké, stálé, ale nepochopitelné spojení s ostatními částmi svého já, které nepodléhají jeho nadvládě. Uvědomuje si také, že vnitřní já má poznání, na kterém se zakládá jeho vlastní existence.

Jak roste, vašimi slovy, hledá důkazy vnitřního poznání ve fyzickém prostředí. Vnitřní já podporuje ego. Formuje pravdu do fyzicky orientovaných dat, se kterými ego dokáže pracovat. Ty pak promítá ven, do fyzické reality. Materializovaná pravda je pro ego lépe pochopitelná a přijatelná.

Osudy bohů odrážejí cesty lidského vědomí promítnutého ven. Všechno Bytí je však přítomno v každém takovém dobrodružství. Jeho vědomí a realita jsou obsaženy v každém člověku i v bozích, které si vytváří. Bohové s malým písmenem, bůh by měl být vždy s malým písmenem. Všechno Bytí by se mělo psát s velkými. Tím nechci říct, že bohové neexistují. Jen se snažím popsat charakter jejich existence. "Pečlivě si vybírejte své bohy, protože se budete vzájemně podporovat."

Mezi vámi a vašimi bohy je určité pole přitažlivosti. Člověk, který takto přilne k jednomu Bohu, se vlastně upíná na své vlastní projekce. Některé jsou kreativní a jiné destruktivní. Poznáním Všeho Bytí se oprostíte od těchto projekcí a napojíte se na Ducha, který je za realitou, jak ji znáte.




Neexistují žádní démoni ani ďáblové kromě těch, které si sami vytváříte svým přesvědčením. Dobro a zlo jsou pouhé iluze. Všechny skutky, nehledě na jejich zdánlivý charakter, jsou součástí vyššího dobra. Tím nechci říci, že dobrý konec omluví vše, co považujete za zlo. Pokud jste stále přesvědčeni o existenci protikladů dobra a zla, pak děláte chybu a měli byste zvolit dobro.

Vše, co říkám, zjednodušuji. Za mými slovy se však skrývají daleko složitější významy. Protiklady existují pouze ve vašem systému reality, jsou součástí vašich základních předpokladů, takže s nimi musíte jako s takovými zacházet.

Jsou však součástí hluboké jednoty, které nerozumíte. Vaše pojetí dobra a zla souvisí s rovinou vědomí, kterou jste si osvojili. Nevnímáte celek, jen jeho části. Vaše vědomá mysl je velmi omezená, ale intenzivní. Z dané oblasti reality vnímá pouze určité "podněty". Ty potom slučuje a hledá souvislosti. To, co se nepřijímá jako součást reality, jednoduše nevnímá.

Protiklady jsou tedy výsledkem špatného nebo nedostatečného vnímání. Protože žijete ve světě, jak jej vnímáte, jsou protiklady součástí vaší existence. Protiklady však mají svůj účel. Díky nim se učíte zacházet s energií, abyste se stali spolutvůrci Všeho Bytí. Jste ve "fázi rozvoje", který považuje protiklady za realitu.

Dobro a zlo vám napomáhá rozpoznat posvátnost existence a odpovědnost vědomí. Protiklady jsou nezbytným předpokladem rozvoje ega. Vnitřní já si velmi dobře uvědomuje jednotu existence.



(Z knihy: Sethovy promluvy - Jane Roberts)

Žádné komentáře: