sobota 4. listopadu 2017

BYTÍ



Všechno Bytí  naráz a donekonečna vytváří samo sebe. Pouze z vašeho pohledu se může zdát, že si protiřečím, když tvrdím, že všechny aktivity probíhají simultánně  a zároveň jsou nekonečné. To souvisí s vaším mylným pojetím času a myšlenkou trvání, což předpokládá existenci pokračující v určitém časovém rámci, tedy začátek a konec všech aktivit.

Zkušenosti mimo tento rámec nejsou omezeny trváním. Neexistuje žádný "konec", žádné dokončení, za kterým by byla další zkušenost nemožná a bezvýznamná. Všechno Bytí je bezedný zdroj nekonečných simultánních aktivit. Všechno, co se děje, se děje najednou, neexistuje žádný začátek ani konec. Není tedy možné žádné dokončení v žádný daný okamžik.

Rozvoj a růst vnímáte jak jednu linii směřující k dokonalosti. To by však znamenalo, že konečný, dokonalý Bůh neboli Všechno Bytí by musel zničit všechny své výtvory, protože v okamžiku dosažení dokonalosti není možný žádný další rozvoj, tvořivost je u konce.

Neexistuje žádný osud, který by předem omezoval svobodu a měnil danou strukturu. Existuje určitý řád, v jehož rámci máte svobodu tvořit. To je základní vlastnost Všeho Bytí, která zaručuje nekonečné začátky. I nekonečné začátky někdy přinášejí momenty, kdy dochází k dosažení dokonalosti nebo dokončení, ale ani v těchto chvílích kreativní energie neustává.

Všechno Bytí je nesmrtelné, nezničitelné. Nesmrtelnost spočívá v souběžnosti všech aktivit. Všechno Bytí žije v každé, i v té nejmenší části sebe sama, uvědomuje si svoji totožnost i v molekule. I v té nejmenší částečce je obsažena veškerá jeho tvůrčí energie a všechny schopnosti, které fungují jako inspirace a podněty k dalšímu rozvoji a vytváření dalších systémů a světů.

Tyto schopnosti a energie jsou využívány různými způsoby. Ve vašem případě lidstvo využívá těchto darů k formování své fyzické reality. Člověk se učí pracovat s nimi účelně a dobře. Potřebuje je ke své existenci. Tvoří základ jeho reality. Dělá chyby, individuální i kolektivní, které jsou příčinou nemocí, bídy nebo smrti, ale stále využívá své schopnosti. Svůj vnitřní rozvoj sleduje na výsledcích své fyzické práce. Práce a fyzická realita jsou pro něj stále nejdůležitějším tvůrčím cílem, ačkoli mohou být odrazem vnitřní bídy, tragédie a utrpení.

Nikdy nemůžete poznat realitu, dokud nepoznáte sami sebe. Nikde jinde se nesetkáte se Vším Bytím než v sobě samém. Nemůžete se oddělit od své zkušenosti. Nemůžete měnit nebo využívat "pravdu". Nelze s ní manipulovat. Každý, kdo si myslí, že manipuluje s pravdou, manipuluje sám se sebou. Vy jste pravda. Tak objevujete sami sebe.


(Z knihy: Sethovy promluvy - Jane Roberts)

Žádné komentáře: