středa 7. března 2018

PĚT DOHOD

 

 

1. MIŘTE SLOVEM PŘESNĚ 


"Používejte slova přesně. Říkejte pouze to, co si myslíte. Neužívejte slova proti sobě samým, nepoužívejte je ani k pomluvám. Moc slov směřujte k pravdivosti a lásce."

Slova jsou vaším štětcem a váš život představuje plátno. Můžete namalovat vše, co namalovat chcete. To, co svým štětcem vyjádříte, ukazuje, jak vidíte sami sebe i celou realitu. To, co malujete, je váš život, a jak vypadá, bude záviset na tom, jak používáte slovo. Slovo představuje vaši tvořivou sílu a tuto sílu lze zaměřit více než jedním směrem. Jeden směr zasáhne přesný cíl, kde slovo tvoří krásný příběh - váš osobní ráj na zemi. Druhý směr představuje zneužití slova, kdy slovo ničí vše kolem vás a tvoří vaše osobní peklo.

Na samotném počátku stvořil Bůh slovo a to slovo je poslem. Jestliže tedy Bůh stvořil slovo k předávání poselství, a je-li slovo poslem, pak to je to, čím jste vy: poslem, andělem. Slovo existuje díky síle, kterou nazýváme život, záměr nebo Bůh. Tou silou je slovo. Slovo je záměrem, a proto se náš záměr projevuje skrze slovo bez ohledu na to, kterým jazykem hovoříme. Slovo je při tvorbě všech věcí tak důležité, protože posel začíná předávat poselství a z prázdnoty vyvstává veškeré tvoření.

Budete-li naslouchat záměru skrytému za symboly, pochopíte, co se vám snažím sdělit. Přesné zacílení slova je tak důležité, protože tím slovem jste vy, posel. To slovo se týká poselství, které předáváte nejen všem a všemu kolem vás, ale poselství, které předáváte sami sobě.

Používáte-li slovo, abyste tvořili příběh obsahující sebekritiku a sebeodmítání, pak používáte slovo sami proti sobě. To však znamená, že nemíříte přesně. Když míříte přesně, pak si nebudete říkat: "Jsem starý. Jsem ošklivý. Jsem tlustý. Nejsem dost silný. Nikdy to v životě nedokážu." Nebudete své poznání používat sami proti sobě, což znamená, že váš hlas poznání nebude používat slovo, aby vás posuzoval, obviňoval a trestal. Vaše mysl je tak mocná, že si uvědomuje příběh, který tvoříte. Jste-li sebekritičtí, tak vytváříte vnitřní konflikt, který není ničím jiným než zlým snem.

Miřte slovem přesně ve skutečnosti znamená, že nemáte nikdy používat sílu slova proti sobě samým. Zapamatujte si, že vy jste tvůrcem svého vlastního životního příběhu. Jen si představte ten příběh, který si pro sebe vytvoříte, budete-li slovem mířit přesně. Budete pro sebe slovo používat směrem zacíleným na pravdivost a lásku. Budete používat slovo k vyjádření skutečnosti v každé myšlence, v každém činu, v každém slově, které použijete k charakteristice sebe sama, k popisu svého vlastního životního příběhu. A co bude výsledkem? Mimořádně krásný život. Jinak řečeno, budete šťastní.

Jak vidíte, přesné používání slov sahá hlouběji, než by se mohlo na první pohled zdát. Slovo je ryzím kouzlem a až si první dohodu osvojíte, kouzla se ve vašem životě budou zkrátka dít.Vaše cíle a přání se snadno splní, neboť neexistuje žádný odpor, žádný strach, ale pouze láska. Pocítíte v sobě mír a ve všech směrech si vytvoříte svobodný a naplněný život. 

 

2. NEBERTE SI NIC OSOBNĚ


"Nemusíte se zabývat názory druhých lidí. To, co ostatní lidé říkají a dělají, není nic jiného, než projekce jejich vlastní reality, jejich vlastního snu. Pokud se osvobodíte od názorů a jednání ostatních lidí, nebudete již zbytečně trpět."

Když se narodíme, neexistují v naší mysli žádné symboly, máme však mozek a máme oči a náš mozek již zachycuje obrazy, které vyvstávají ze světla. Začínáme světlo vnímat, obeznamujeme se s ním a reakce našeho mozku na světlo se stává nekonečnou hrou obrazů v naší představivosti, v naší mysli. Sníme. Podle Toltéků je celý náš život snem, protože mozek je naprogramován tak, že čtyřiadvacet hodin denně sní.

Představivost má tak obrovskou moc, že nás na mnohá místa bere s sebou. Ve své představivosti vidíme věci, které druzí lidé nevidí. Slyšíme také věci, které druzí lidé neslyší, anebo možná neslyšíme, záleží na tom, jakou formou sníme. Představivost dává obrazům, které vidíme, pohyb, ale obrazy existují pouze v mysli, ve snu.

Představte si, že se díváte do zrcadla. V zrcadle je celý svět různých objektů, ale vy víte, že to, co vidíte, je pouhý odraz skutečnosti. Vypadá to, jakoby to bylo opravdové, jakoby to byla skutečnost, ale není to opravdové a není to ani skutečnost. Pokusíte-li se objektů v zrcadle dotknout, dotknete se jen povrchu zrcadla. To, co v zrcadle vidíte, je pouhý obraz reality, což znamená, že se jedná o virtuální realitu či sen. A je to stejný druh snu, který lidé sní, když je jejich mozek vzhůru. Proč? protože to, co v zrcadle vidíte, je kopií reality, kterou si tvoříte pomocí schopnosti svých očí a svého mozku. Je to obraz světa, který si budujete ve své mysli. Jde tedy o obraz toho, jak vaše vlastní mysl realitu vnímá.

Vše, co vnímáte, je odrazem toho, co je skutečné, právě tak jako odrazy v zrcadle, až na jeden důležitý rozdíl. Za zrcadlem nic není, ale za vašima očima je mozek, který se vše pokouší pochopit. Váš mozek vše, co vnímáte, interpretujete podle významu, který každému symbolu dáváte, podle struktury vašeho jazyka, podle poznání, které bylo do vaší mysli naprogramováno. Vše, co vnímáte, se filtruje skrze váš kompletní systém přesvědčení. A výsledkem interpretování vnímaných jevů prostřednictvím všeho, čemu věříte, je váš osobní sen. To je způsob, jakým si ve své mysli tvoříte celou virtuální realitu.

Mnoho mistrů již zmínilo, že každá mysl představuje jeden svět, a je to tak. Svět, o němž si myslíme, že jej vidíme okolo nás, se ve skutečnosti nachází uvnitř nás. Jsou to obrazy v naší představivosti. Je to sen. Neustále sníme. Na celém světě lidé říkají: "Život je sen." Otázkou ale je, jsme si toho vědomi?

Když si nejsme vědomi toho, že naše mysl stále sní, je snadné obviňovat všechny a všechno kolem nás všech těch zkreslených obrazů našeho osobního snu, ze všeho, co nás v životě nutí trpět. Když si uvědomíme, že žijeme ve snu, který si my umělci, tvoříme, učiníme tak obrovský krok v našem vlastním vývoji, protože nyní dokážeme za své tvoření převzít zodpovědnost. Vědomí, že naše mysl stále sní, nám poskytuje klíč ke změně našeho snu v případě, že nám nepřináší radost.

Neberte si nic osobně představuje krásný nástroj pro interakce s vaším vlastním druhem, člověka s člověkem. A to je důležitá vstupenka k osobní svobodě, neboť svůj život nemusíte řídit podle názorů druhých lidí. Toto vás skutečně osvobozuje! Můžete dělat, cokoliv chcete s vědomím, že cokoliv uděláte, se netýká nikoho jiného kromě vás. Jediný člověk, který musí mít zájem o váš příběh, jste vy. Takové vědomí mění vše. Zapamatujte si, že vědomí skutečnosti je prvním krokem k sebeovládání a to je to, co právě teď děláte. Připomíná se vám skutečnost.

Teď, když tento fakt chápete, teď když si uvědomujete, jak byste si mohli dál brát něco osobně? Jakmile pochopíte, že všichni lidé žijí ve svém vlastním světě, ve svém vlastním filmu, ve svém vlastním snu, pak druhá dohoda bude pro vás záležitostí čistě zdravého rozumu: Neberte si nic osobně.


3. NEVYTVÁŘEJTE SI ŽÁDNÉ DOMNĚNKY


"Buďte odvážní a vyjadřujte svá přání a ptejte se na to, na co chcete znát odpověď. Komunikujte s ostatními, abyste se vyhnuli nedorozumění, smutku a napětí. Jen s pomocí této jedné dohody můžete proměnit svůj život k lepšímu."

Jak se vyvíjíme a rosteme, učíme se tolika lžím, že se tím celá konstrukce našich lží stává velmi komplikovanou. A děláme si to ještě komplikovanější, protože myslíme a věříme tomu, co si myslíme. Vytváříme domněnku, že to, čemu věříme, je absolutní pravda a nikdy nás ani nenapadne, abychom vzali v úvahu, že naše pravda je relativní pravdou, virtuální pravdou. Obvykle se zdaleka ani neblíží jakémukoliv druhu pravdy, nicméně je jí nejblíže tak, jak se k ní můžeme dostat, aniž bychom si vše uvědomovali.

Vytvářením domněnek si jen říkáme o problémy, protože většina domněnek není pravdou, ale jsou fikcí. Jedna velká domněnka, kterou si vytváříme, je, že vše v naší virtuální realitě je pravdivé. Další velká domněnka, kterou si vytváříme, je, že vše ve virtuální realitě všech ostatních je pravdivé. Nu, teď už víte, že žádná z virtuálních realit pravdou není!

Vytváření domněnek a to, že si je následně bereme osobně, je začátkam pekla na tomto světě. Domněnky nejsou nic jiného než lži, které říkáme sami sobě. Uvědomte si, že téměř vše, co sami sobě říkáte, je domněnka. Tím, že si nebudete vytvářet žádné domněnky, získáte imunitu v interakcích, které máte sami se sebou, s vaším hlasem poznání, či s tím, co nazýváme myšlením. Vytváření domněnek se týká čistě jen myšlení. Příliš myslíme a myšlení vede k domněnkám. Pokud přestaneme myslet a stále si něco vysvětlovat, ochrání nás to před vytvářením domněnek.

Existuje tolik věcí, které si mysl nedokáže vysvětlit, a tak si klademe všechny možné otázky. Neustále však něco předpokládáme, místo toho, abychom se ptali, když něco nevíme. Pokud se budeme jen ptát, nebudeme si muset vytvářet domněnky. Vždycky je lepší se zeptat a mít jasno. Pokud si nebudeme vytvářet žádné domněnky, můžeme naši pozornost zaměřit na pravdu, nikoliv na to, co si myslíme, že je pravda. Potom uvidíme život takový, jaký je, nikoliv takový, jaký jej vidět chceme. Když nebudeme věřit naším vlastním domněnkám, zjistíme, že síla našeho přesvědčení, kterou jsme do nich vložili, se k nám vrátí. Když všechnu tu energii, kterou jsme vložili do vytváření domněnek, získáme zpět, můžeme ji využít k tomu, abychom si vytvořili nový sen: náš osobní ráj. Nevytvářejte si žádné domněnky.

 

4. VŽDY DĚLEJTE VŠE, JAK NEJLÉPE DOVEDETE


"To nejlepší z vás závisí na tom, jak se cítíte. Za jakýchkoliv okolností dělejte vše, jak nejlépe dovedete, a to je vše. Nic víc a nic míň. Nebudete tak již soudit sebe sama a ani se zneužívat či litovat."

Vždy dělejte vše, jak nejlépe dovedete je dohoda, kterou zvládne každý. To nejlepší z vás je ve skutečnosti jediná věc, kterou dokážete udělat. A to nejlepší z vás neznamená, že někdy to bude osmdesát procent a někdy jen dvacet procent. Vždy všemu dáváte sto procent - to je vaším záměrem - pouze to nejlepší z vás se vždy mění. Od jednoho okamžiku ke druhému, nikdy nejste stejní. Jste živí a neustále se měníte a to nejlepší z vás se také od jednoho ke druhému okamžiku mění.

To nejlepší z vás bude záviset na tom, zda se cítíte fyzicky unavení či silní. To nejlepší z vás bude záviset na tom, jak se cítíte po stránce emoční. To nejlepší z vás se časem změní, a zatímco si budete zvykat na praktikování čtyř dohod, to nejlepší z vás bude mít tendenci se zlepšovat.

Čtvrtá dohoda umožňuje, aby se první tři dohody proměnily v hluboce zakořeněné návyky. Opakování a praxe z vás udělají mistra. Nemyslete si však, že tyto dohody dokážete ovládnout ihned. Nemyslete si, že vždy budete mířit slovem přesně, anebo že si nikdy nebudete brát nic osobně, anebo že si nikdy nebudete vytvářet žádné domněnky. Své zvyky máte v mysli příliš silně a pevně zakořeněné. Zkrátka jen dělejte vše, jak nejlépe dovedete.

Tato dohoda vám pomáhá stát se uměleckými mistry. První tři dohody náleží do sféry virtuální reality. Čtvrtá dohoda se nachází ve sféře hmoty. Znamená jednat a praktikovat a praktikovat, dokud se nestanete mistrem snění. Tím, že znovu a znovu děláte vše, jak nejlépe dovedete, se nakonec stanete mistry v umění transformace. Mistrovství transformace je druhým mistrovstvím umělce, jež můžete jasně rozpoznat ve čtvrté dohodě. Když ze sebe vždy dáváte to nejlepší, pak jednáte, transformujete se, měníte sen svého života.

Cílem druhého mistrovství je čelit tomu, čemu věříte a transformovat to, čemu věříte. Mistrovství dosáhnete tím, že své dohody změníte a podle sebe přeprogramujete svou vlastní mysl. Výsledek, kterého chcete dosáhnout, je svoboda žít svůj vlastní život místo života podle systému přesvědčení. Když už ten zákoník ve vaší mysli není, pak už v ní není ani tyran, soudce, ani oběť.


Čtyři dohody vlastně tvoří souhrn mistrovství transformace a mistrovství transformace je procesem odnaučování se tomu, co jste se již naučili. Učíte se uzavíráním dohod a odnaučujete se rušením dohod. Pokaždé, když zrušíte nějakou dohodu, navrátí se k vám síla víry, kterou jste do ní vložili, protože svou energii již nemusíte vynakládat na to, abyste tu dohodu udržovali při životě.

Zapomínáním naučeného začínáte konfrontací s tím, čemu věříte. Jak se budete konfrontovat s tím, čemu věříte? K tomu máte k dispozici pouze jediný nástroj a tím nástrojem je pochybnost. Pochybnost je samozřejmě symbol, ale má obrovskou sílu. Síla vaší pochybnosti představuje výzvu pro každé poselství, které předáváte i přijímáte. Představuje výzvu pro každé přesvědčení ve vašem zákoníku. Postupně zpochybníte veškerá přesvědčení, která ovládají společnost, dokud nezrušíte prokletí všech těch lží a pověr, které váš svět řídí. Pátá dohoda vám poskytne sílu pochybnosti.

 

5. BUĎTE SKEPTIČTÍ, ALE NASLOUCHEJTE


"Nevěřte sami sobě, ani nikomu jinému. Pochybujte o všem, co slyšíte: Je to skutečně pravda? Naslouchejte záměru, který je ukryt za slovy. Jedině tak porozumíte skutečnému poselství."


Z knihy: Pátá Dohoda - Don Miguel Ruiz, Don Jose Ruiz

Žádné komentáře: