čtvrtek 3. května 2018

 MEDITACE

 "Meditace nemá cíl"
Osho
 
 Meditace je dobrodružství, největší dobrodružství, jakého se může lidská mysl odvážit. Meditace znamená prostě být, nic nedělat. Žádné jednání, žádná myšlenka, žádná emoce.

Prostě jste a máte z toho čirou radost. Odkud přichází ta radost, když nic neděláte? Přichází odnikud, přichází odevšad. Je bez příčiny, protože bytí vzniklo z radosti.

Meditace vzniká tehdy, když pohlédnete na všechny motivy a zjistíte, že žádné neexistují, když projdete všemi motivy, a nahlédnete jejich falešnost. Zjistíte, že motivy nikam nevedou, že se pohybujete v kruhu, a přitom se vůbec neměníte.

Motivy přicházejí a odcházejí, ovládají vás, pořád vás ovládají, tvoří nové touhy, ale nikdy nic nedosáhnete. Máte pořád prázdné ruce. Když toto nahlédnete, když se podíváte na svůj život a vidíte, jak se hroutí vaše motivy… Žádný motiv nikdy neuspěl, žádný motiv nikdy nikomu nepomohl. Motivy jen slibují, ale zboží není nikdy dodáno. Jeden motiv se zhroutí, jiný motiv přijde a znovu vám něco slíbí… a znovu jste zklamáni. Když jste stále znovu a znovu zklamáni svými motivy, jednoho dne náhle prohlédnete – najednou do toho vidíte, a toto prohlédnutí je počátek meditace.

Není v ní zárodek ničeho, není v ní žádný motiv. Jestli meditujete pro něco, není to meditace, ale koncentrace.

Protože jste stále ve světě. Vaše mysl se stále zajímá o laciné, triviální věci. Jste ve světě. I když meditujete proto, abyste dospěli k Bohu, stále jste ve světě. I když meditujete proto, abyste dosáhli nirvánu, jste ve světě – protože meditace nemá cíl. Meditace je náhled, že všechny cíle jsou falešné. Meditace je pochopení, že touhy nikam nevedou. 

Zdroj: Osho: Oranžová kniha

Žádné komentáře: