pátek 4. srpna 2017

OSVÍCENÍ

 Osvícení, jež hledáte, vás obklopuje, zaplavuje.
Září jako vaše Já.
Jakmile padnou veškeré představy o něm,
zůstane jenom čisté, nezatemněné vědomí...
Samo osvícení. Jste to vy.

Osvícené vědomí prožijete, budete-li "tady a teď" a všechny myšlenky konstrukce a představy opustíte. Odhalí se široké, otevřené pole, v němž se všechny myšlenky zjevují a mizí. Jedině, až se zastavíte, nadechnete se a otevřete, přivítáte všechny myšlenky, aby každá z nich mohla svobodně přijít a spočinout. Aby mohla svobodně přijít a svobodně odejít; a vy můžete spočívat v rozlehlé, otevřené přítomnosti, v níž se myšlenky objevují.

Něco myšlenky přitahuje, nějaká ohromná, prázdná přítomnost. Ta přítomnost je vaše vlastní Já, vaše vlastní podstata - a jakékoli duševní konstrukce, názory, hovor mysli nebo představy, které vám přicházejí na mysl, jsou právě tím: myšlenkami, hromadou slov a představ cestující skrz vědomí.

Vy jste vědomí, jímž všechny myšlenky přicházejí a procházejí. Zda jsou ty představy dobré nebo špatné, není důležité - jsou to jenom slabiky potulující se vědomím, skrz neohraničenou svobodu, kterou jste vy. Osvícení je vždy tady, vždy k dispozici. Jste to vy. Vy jste to osvícení, jež hledáte. Je čas odvolat hledání a jen spočívat v nekonečné přítomnosti, která vždy byla a vždy bude tím, kdo jste vy.

Nechte hru své mysli tančit na vašem povrchu. Protože myšlenky, stejně jako vlny, vyrůstají z oceánu bytí, nejsou samotným oceánem. Namísto toho mohou jako vlny svobodně přicházet a svobodně odcházet: hlubina oceánu zůstává zcela neporušená dramaty života, která jí procházejí. Vy jste ten oceán - nekonečný oceán osvícení.

"To co přichází, a to, co odchází, není opravdové. Zůstaňte věrní tomu, co vždy zůstává - realitě: věčné přítomnosti, která nepřichází a neodchází."

Jediný rozdíl mezi člověkem, který je osvícený, a člověkem, který není osvícený, je víra: víra, že nejste osvícení, vám brání v prožitku nekonečné přítomnosti, jež je vždy tady. Jakmile si budete absolutně jistí, že osvícení je vždy tady, pak kamkoli se podíváte, tam bude: nemůžete se mu vyhnout. Osvícení není jednorázový prožitek nebo nějaké místo přistání, ale nekončící se otevření do nekonečna.




(Z knihy: Svoboda - Brandon Bays)

Žádné komentáře: