sobota 19. srpna 2017

JAK SE ZBAVIT STAROSTÍ A ZAČÍT ŽÍT

7. ČÁST

 Šest způsobů, jak zahnat únavu a starosti a jak udržet svou energii a odhodlání na výši


Jak si prodloužit život o jednu hodinu denně


Únava často vede ke starostem nebo alespoň způsobuje, že jste ke starostem náchylní. Tím, že zabráníme únavě, tedy můžeme zabránit i starostem.

První pravidlo pro zabránění únavě a starostem zní: Často odpočívejte. Odpočívejte ještě dříve, než se unavíte. Odpočinek je regenerace. V krátkém odpočinku je tolik regenerační schopnosti, že i pětiminutové zdřímnutí pomůže zabránit únavě!


Co vás unavuje a co s tím můžete udělat


"Většina únavy, kterou trpíme, má duševní původ; vyčerpání čistě tělesného původu je ve skutečnosti velmi vzácné." (J. A. Hadfield)

"Sto procent únavy zdravého člověka se sedavým zaměstnáním je způsobeno psychologickými faktory, čímž myslíme citové faktory." (dr. A. A. Brill)

Jaké citové faktory tedy unavují pracovníky v sedavém zaměstnání? Radost? Uspokojení? Ne! Ani náhodou! Nuda, odpor, pocit nedostatečného ocenění, pocit zbytečnosti, spěch, úzkost, starosti - to jsou emocionální faktory, které vyčerpávají duševní pracovníky, vystavují je nebezpečí nachlazení, snižují jejich výkon a způsobují jim pracovní neschopnost vzhledem k bolestem hlavy nervového původu. Ano, jsme unavení, protože naše city vytvářejí v těle nervové napětí.

Jaký je tedy prostředek proti této nervové únavě? Uvolněte se! Uvolněte se! Uvolněte se! Naučte se uvolňovat při práci! Napětí je zvyk. Uvolnění je zvyk. Zlozvyků se lze zbavit a vytvořit místo nich dobré návyky. Jak se máte uvolňovat? Máte začít duší nebo nervy? Ani jedním. Vždycky musíte nejprve uvolnit svaly! Uvolňujte se v okamžicích volna. Nechte tělo, ať je bezvládné jako stará ponožka. Pracujte, pokud je to možné, v pohodlné poloze. Nezapomínejte, že tělesné napětí vytváří bolest v zádech a nervovou únavu. Čtyřikrát nebo pětkrát denně se zkontrolujte a řekněte si: " Nepoužívám při práci svaly, které s ní vůbec nesouvisí?" Na konci dne se sami vyzkoušejte tím, že se zeptáte sami sebe: "Jak moc jsem unavený? Jestliže jsem unavený, není to tou duševní prací, kterou jsem udělal, ale způsobem, jakým jsem ji dělal."




Jak se vyhnout únavě a vypadat stále mladě

  1. Veďte si poznámkový blok nebo sbírku výstřižků "podnětné" četby.
  2. Nezabývejte se příliš dlouho nedostatky druhých.
  3. Zajímejte se o lidi.
  4. Než půjdete dnes večer spát, připravte si rozvrh toho, co budete zítra dělat.
  5. Vyhýbejte se napětí a únavě. Uvolněte se! Odpočívejte! 
Nic nezpůsobí, že budete vypadat staře, tak rychle jako napětí a únava. Nic nedokáže tolik zatočit s vaší svěžestí a krásou!



Čtyři dobré pracovní návyky, které vám pomohou zabránit únavě a starostem

  1. Odstraňte ze svého pracovního stolu všechny papíry, které nepotřebujete pro úkol, jímž se právě zabýváte.
  2. Dělejte věci v pořadí podle jejich důležitosti.
  3. Když stojíte před problémem, vyřešte ho okamžitě, pokud máte dostatek údajů potřebných k rozhodnutí. Neodkládejte rozhodnutí.
  4. Naučte se organizovat, přidělovat práci a dohlížet na ni.



 Jak se zbavit nudy, která vyvolává únavu, starosti a nechuť


Je všeobecně známo, že vaše citové naladění má obvykle mnohem větší vliv na vznik únavy než tělesná námaha. Jen zřídka se unavíme, děláme-li něco zajímavého a vzrušujícího. Nuda je jediný skutečný důvod snižování výkonu. Naše únava bývá často způsobena ne prací, ale starostmi, úzkostí a nechutí. Šťastní lidé jsou ti, kteří musí dělat to, co je baví, protože mají více energie, více štěstí, méně starostí a méně únavy. Tam, kde leží váš zájem, leží i vaše energie.

Rozhodněte se, že budete dělat svou práci tak, jako kdyby vás doopravdy bavila - i když ji nesnášíte. Jednejte "jako bychom" byli šťastní - a tak dále. Jestliže děláte, "jako by" vás práce bavila, tohle drobné předstírání může způsobit, že se váš zájem stane skutečností. Také může zmírnit vaši únavu, vaše napětí a vaše starosti. Náš život je takový, jakým ho dělají naše myšlenky. Tím, že budete správně myslet, můžete zmenšit svoji nechuť ke každé práci.



Jak si přestat lámat hlavu s nespavostí




Třetinu života prospíme - a přitom nikdo neví, co spánek doopravdy je. Víme, že je to zvyk a stav odpočinku, v němž se příroda snaží zaštupovat rozpáraný rukáv své péče, avšak nemáme tušení, kolik hodin spánku každý jedinec potřebuje. Dokonce ani nevíme, jestli vůbec musíme spát! Lámat si hlavu s nespavostí vám uškodí mnohem víc než nespavost sama.

Prvotní nutností pro dobré vyspání je pocit bezpečí. Potřebujeme mít pocit, že se o nás až do rána postará nějaká síla větší než my. Jedním z nejlepších uspávacích prostředků je - modlitba. Svěřme se do rukou Boha - a pusťme to z hlavy. 

Pokud však nevěříte v Boha a musíte na všechno jít přes hmotu, naučte se uvolňovat pomocí tělesných prostředků. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je mluvit se svým tělem. Duše a nervy si nemohou odpočinout, dokud jsou svaly napjaté - pokud tedy chceme usnout, začínáme se svaly. V praxi to funguje - položit si pod kolena polštář, abychom uvolnili napětí v nohou, a ze stejného důvodu si zastrčit malé polštářky pod paže. Potom už stačí jen nařídit čelisti, očím, pažím a nohám, aby se uvolnily, a spánek přijde dříve, než se nadějeme.

Jeden z nejlepších léků na nespavost je fyzicky se unavit prací. Když se dostatečně unavíme, příroda nás donutí usnout i v chůzi. Příroda člověka donutí spát i proti jeho vůli. Příroda nám dovolí vydržet bez jídla i bez vody mnohem déle než beze spánku.

A tak, abyste si nedělali starosti s nespavostí, řiďte se  následujícími pravidly:
  1. Když nemůžete spát, vstaňte a pracujte nebo si čtěte, dokud se vám nezačne chtít spát.
  2. Pamatujte, že nedostatek spánku ještě nikdy nikoho nezabil. Dělat si starosti s nespavostí vám obvykle uškodí daleko víc než samotná nespavost.
  3. Vyzkoušejte modlitby.
  4. Uvolněte své tělo.
  5. Cvičte. Unavte se tělesně natolik, že nebudete moci zůstat vzhůru.


(Z knihy: Jak se zbavit starostí a začít žít - Dale Carnegie)

Žádné komentáře: