úterý 15. srpna 2017

JAK SE ZBAVIT STAROSTÍ A ZAČÍT ŽÍT

3. ČÁST 

Jak zlikvidovat starosti dříve,
než starosti zlikvidují vás



"Žádná lidská mysl, ani ta nejgeniálnější,
se nedokáže v daném okamžiku
zabývat více než jednou věcí."
(zákon psychologie)

Nemůžeme se radovat a cítit nadšení z toho, že děláme něco zajímavého, a zároveň se nechat ubíjet starostmi. Jeden takový pocit vyhání druhý. Lékem na starosti je tedy zaměstnat se prací na něčem pozitivním. Pořád se něčím zaměstnávejte. Člověk s hlavou plnou starostí se musí utápět v činnosti, aby neutonul v zoufalství.

Pokud se vy nebo já nebudeme ničím zaměstnávat - pokud budeme jen tak posedávat a dumat - vysedíme celou smečku toho, čemu Charles Darwin říkával "wibber gibbers", staromódních rarášků, kteří nás vysají a zbaví nás vůle i síly jednat. Proto si plivněte do dlaní a dejte se do práce. Je to nejlevnější lék na světě - a také ten nejlepší.

"Tajemství toho, jak být nešťastný,
 spočívá v tom, zda máte čas uvažovat,
jestli jste šťastní nebo ne."
(George Bernard Shaw)

Vyžeňte brouka z hlavy


Známé právnické pravidlo zní: De minimis non curat lex - "zákon se nezabývá maličkostmi". A stejně tak by se jimi neměl zabývat ani ten, kdo si dělá starosti - pokud chce najít klid duše.

Nenechme se rozčilovat drobnostmi, které bychom měli zavrhnout a zapomenout na ně. Na této zemi nám zbývá jen několik desetiletí života a my přitom ztrácíme mnoho nenahraditelných hodin tím, že přemítáme nad ústrky, na něž do roka zapomeneme jak my, tak ostatní. Ne věnujme raději svůj život užitečným činům a pocitům, velkým myšlenkám, opravdovým citům a trvalým snahám. Protože život je příliš krátký na to, aby byl ještě malý.

Zákon,

který zakáže mnoho vašich starostí


Zavzpomínejte a zamyslete se nad minulostí. Zeptejte se sami sebe: "Jaká je podle zákona pravděpodobnosti možnost, že ta situace, která mi dělá starosti, vůbec někdy nastane?"

Smiřte se s nevyhnutelným

a pokuste se i z takovéhle situace něco vytěžit


"Když se připravujeme na cestu životem, jednou z nejdůležitějších potřeb,
 které je třeba zabalit, je pořádná dávka rezignace." (Arthur Schopenhauer)

"Přijmout to, co se stalo,
je první krok k překonání následků každého neštěstí."
(William James)

Nikdo na světě nemá dostatek citu a vitality k tomu, aby mohl bojovat s nevyhnutelným a aby mu zároveň zbylo dost sil na to, aby mohl začít nový život. Musíte si vybrat jedno nebo druhé. Buďto se pod náporem životních bouří dočasně skloníte - nebo se jim postavíte a ony vás zlomí! Smiřte se s nevyhnutelným a pokuste se i z takové situace něco vytěžit.

Vydejte na své starosti "stop - příkaz"


"Cena každé věci je množství toho, čemu říkám život,
které za ni musíte vyměnit buď okamžitě, nebo z dlouhodobého hlediska."
(Henry Thoreau)

Kdykoli jsme v pokušení takříkajíc vyhazovat peníze oknem - přičemž penězi se míní náš vlastní život - zastavme se a položme si následující tři otázky:
  1. Nakolik mi skutečně záleží na věci, kvůli které si teď dělám starosti?
  2. Ve kterém okamžiku bych měl vydat na tuhle starost "stop - příkaz" - a pustit ji z hlavy?
  3. Kolik přesně zaplatím za tuto starost? Nezaplatil jsem už náhodou víc, než zač stojí?

 Nechtějte řezat piliny


Na zemi existuje jen jeden způsob, jak je možné využít minulost konstruktivně, a to je v klidu analyzovat své minulé chyby ke svému užitku - a pak je pustit z hlavy. Když si začnete dělat starosti s věcmi, které jsou dávno pryč, jako byste se snažili řezat piliny.

"Moudří lidé nikdy nesedí a neoplakávají své ztráty,
ale s veselou myslí se je snaží napravit."
(William Shakespeare)


(Z knihy: Jak se zbavit starostí a začít žít - Dale Carnegie)

Žádné komentáře: