čtvrtek 17. srpna 2017

JAK SE ZBAVIT STAROSTÍ A ZAČÍT ŽÍT

5. ČÁST

  Dokonalý způsob, jak přemoci starosti


Jak moji rodiče bojovali se starostmi



 "Samozřejmě nejjistější způsob,
jak vyléčit starosti,
je náboženská víra."
(William James)

To, že nechápu tajemství modlitby a náboženství, mi nijak nebrání v tom, abych si užíval bohatšího a šťastnějšího života, který víra přináší. Víra mi dává duchovní hodnoty. Nakonec si uvědomuji moudrost slov George Santayany: "Člověk není stvořen k tomu, aby život chápal, ale aby jej žil". Náboženství mi přináší víru, naději a odvahu. Zahání napětí, úzkost, strach a starosti. Dodává mému životu účel a směr. Nesmírně zvyšuje můj pocit štěstí. Přináší mi stálé zdraví. Pomáhá mi vytvořit pro sebe "oázu klidu uprostřed vířícího písku života".

"Trocha filozofie přivádí lidskou mysl k ateizmu,
kdežto hlubší seznámení s filozofií obrací lidskou mysl k víře."
(Francis Bacon)

 "Víra je jedna ze sil, které umožňují člověku žít,
a její úplná absence vede ke zhroucení."
(William James)

Nejnovější ze všech věd - psychiatrie - učí totéž co Ježíš. Proč? Protože psychiatři si uvědomují, že modlitba a silná náboženská víra zahání starosti, úzkosti, napětí a strach, které zapříčiňují více než polovinu našich nemocí. Vědí to, co jeden z jejich vedoucích představitelů, dr. A. A. Brill, formuloval takto: "Nikdo, kdo doopravdy věří, neonemocní neurózou."

Křesťanská víra je podnětná a zdraví prospěšná činnost. To, co činí člověka křesťanem, není ani to, že rozumově přijímá určité myšlenky nebo se řídí určitými pravidly, ale to, že vlastní určitého Ducha a účastní se na určitém Životě.

Když je toho na nás moc a když se blížíme na pokraj svých sil, mnoho z nás se v zoufalství obrací k Bohu - "V zákopech nejsou žádní ateisti." jenže proč čekat až na chvíle zoufalství? Proč své síly neobnovovat každý den?


Modlitba je nejmocnější forma energie, jakou může člověk vytvořit. Je to síla stejně reálná jako zemská přitažlivost. Modlitba je stejně jako rádium, zdrojem zářivé energie, která vytváří samu sebe... Modlitbou se lidské bytosti snaží zvýšit svou konečnou energii tím, že se obracejí přímo k Nekonečnému zdroji vší energie. Když se modlíme, napojujeme se na nevyčerpatelnou motivační sílu, která hýbe vesmírem. Modlíme se, aby nám byla část této síly přidělena k uspokojení našich potřeb. Už jenom touto prosbou se naše lidské nedostatky zahladí a vstáváme posíleni a napraveni... Kdykoli se k Bohu obracíme s vřelou modlitbou, měníme k lepšímu svoji duši i tělo.

Pouhý osamělý člověk může být poražen, ale živý člověk s Boží silou v sobě je neporazitelný.

Modlitba splňuje tři naprosto základní psychologické potřeby společné všem lidem, ať už věří v Boha, nebo ne:
  1. Modlitba nám pomůže přesně formulovat to, co nás trápí. Modlitba je svým způsobem totéž jako napsat si problémy na kus papíru.
  2. Modlitba v nás vzbuzuje pocit, že se o své břímě máme s kým podělit, že nejsme sami. Jen málo z nás má tolik síly, aby dokázali nést i ta nejtěžší břemena a nejstrašnější starosti úplně sami.
  3. Modlitba využívá aktivní princip činnosti. Je to první krok k tomu, něco udělat.

"I ty nejhorší chvíle, které prožíváme, trvají jenom krátce - a pak přichází budoucnost..."

(Z knihy: Jak se zbavit starostí a začít žít - Dale Carnegie)

Žádné komentáře: