pátek 11. srpna 2017

JAK SE ZBAVIT STAROSTÍ A ZAČÍT ŽÍT

1. ČÁST

Základní fakta o starostech


Život v "denních přihrádkách"



"Život je jako přesýpací hodiny. V horní půlce hodin jsou tisíce zrníček písku, která pomalu a pravidelně propadávají úzkým hrdlem. Nikdo nedokážeme tím otvorem protlačit víc zrníček najednou, aniž bychom hodiny nepoškodili. Každé ráno víme, že máme před sebou stovky úkolů, které musíme zvládnout, ovšem pokud je nebereme jeden po druhém a nenecháváme je procházet pomalu a rovnoměrně jako ta zrnka písku hrdlem v přesýpacích hodinách, dokonale si rozhasíme tělesno i duševno." (Neznámý vojenský lékař)

"Naším hlavním úkolem není vidět to, co se matně rýsuje v dálce,

ale pracovat na tom, co leží přímo před námi." (Thomas Carlyl)

Odhoďte včerejšky, které svítily mnoha hlupákům na cestě do hrobu.... Pokud se k břemeni včerejška nesenému dnes přidá ještě zátěž zítřků, i ti nejsilnější pod tou tíhou zakolísají. Budoucnost tedy odřízněte stejně jako minulost... Všechna vaše budoucnost je dnes,,, Žádný zítřek neexistuje. Plýtvání energií, nervozita, starosti jsou věrní průvodci každého, kdo se stará o budoucnost... Takže se připravte na rozvíjení návyku "žít v denních přihrádkách." (sir William Osler)

Kouzelný vzorec pro řešení

problematických situací


Pravidlo č. 2 zní: máte-li starosti, použijte kouzelný recept Willise H. Carriera, a to:
  1. Položte si otázku: "Co nejhoršího se mi může stát?"
  2. Připravte se to přijmout, pokud nebude zbytí.
  3. Pak se v klidu snažte tu nejhorší alternativu nějak vylepšit.
Na starostech je nejhorší to, že dokonale likvidují naši schopnost soustředit se.  Když si děláme starosti, naše mysl poskakuje z jednoho nápadu na druhý a ztrácíme veškerou schopnost se rozhodovat. Když se však přinutíme představit si nejhorší možný výsledek a v duchu se s ním smířit, zbavíme se všech matných představ a dostaneme se do situace, ve které se můžeme na svůj problém daleko lépe soustředit.

Smíření se s tím, co se stalo, je první krok k překonávání následků každé nepříjemnosti. Opravdový klid duše spočívá ve smíření se s nejhorším. Jakmile se smíříme s nejhorším, nemáme už co ztratit. A to automaticky znamená, že můžeme získat všechno.

Co s vámi mohou provést starosti


"Ti, kdo nevědí, jak bojovat se starostmi, umírají mladí."
(Dr. Alexis Carrel)

Starosti mohou způsobit nemoci nervového původu jako: žaludeční vředy, srdeční poruchy, nespavost, některé druhy bolestí hlavy, určité typy paralýzy, vysoký krevní tlak, revmatizmus, nemoci štítné žlázy, diabetes, zvýšenou kazivost zubů, artritidu, ...

Přestaňte si dělat starosti a uzdravíte se.



(Z knihy: Jak se zbavit starostí a začít žít - Dale Carnegie)

Žádné komentáře: