pondělí 28. srpna 2017

MUŽ, KTERÝ CHTĚL BÝT BOHATÝ




Vnější okolnosti života ve skutečnosti nejsou důležité. Tohle si dobře zapamatujte: Všechny události vašeho života jsou zrcadlovým obrazem vašich myšlenek. Pokud budete dál přijímat všeobecně rozšířenou iluzi, že o vašem životě rozhodují vnější faktory, nemůže vaše mysl tento princip pochopit. Všechno v životě je otázka postoje. Život je přesně takový, za jaký ho považujete. Všechno, co se vám děje, je produktem vašeho myšlení. 




Chcete-li tedy změnit svůj život, musíte začít tím, že změníte své myšlení. Nejspíš vám to připadá trochu otřepané. Řada "racionálně uvažujících" jedinců tuto zásadu zarputile odmítá. Pravdou ale je, že všichni, kteří v životě dokázali velké věci, ať už v jakémkoliv oboru, námitky přísně racionálních myslitelů vždy ignorovali. To samozřejmě neznamená, že bych měl něco proti inteligenci. Právě naopak. Rozum a logika jsou pro dosažení úspěchu naprosto zásadní. Musejí být vašimi nástroji a věrnými služebníky, ničím víc. Většinou se totiž rozum a logika stávají překážkami na cestě k velkým úspěchům, protože velkých věcí dosahují jen ti, kteří mají víru v sílu mysli. Úspěšní lidé se nikdy nenechají příliš rozhodit okolnostmi. Když se nad tím zamyslíte, překážky, kterým museli úspěšní lidé čelit v minulosti, byly stejně obtížné - a mnohdy ještě obtížnější - jako ty, kterým byli vystaveni jejich současníci, ovšem je tyto překážky přiměly k tomu, aby si sáhli až na dno svých vnitřních sil. Tito lidé pevně věřili, že dokážou velké věci. Všichni, kteří zbohatli, byli hluboce přesvědčeni, že na to mají. A proto se jim to podařilo.




Všichni moudří myslitelé odjakživa tvrdí, že největší omezení jsou ta, která si člověk stanovuje sám, a největší překážka úspěchu je proto překážka duševní. Rozšiřte své duševní hranice a rozšíříte hranice svého života. Vaše životní okolnosti se jako zázrakem změní.

Je úžasné pozorovat, co si o sobě každý jednotlivec opravdu myslí. Každý je konfrontován se svými duševními hranicemi, které se dokonale shodují s omezeními, s nimiž se setkává v životě. Život se přizpůsobí omezením, která si člověk stanoví - ať už vědomě či nevědomě. Lidé, kterým se nedaří, jsou si těchto klíčových principů úspěchu a bohatství vědomi ze všech nejméně. Úspěšní jedinci si tento jev uvědomili a pořádně na své představě o sobě samých zapracovali.




Lidé, kteří ztrácejí čas čekáním na dokonalé okolnosti, nikdy ničeho nedosáhnou. Ideální chvíle pro čin je právě teď! Chcete-li v životě uspět, musíte si počínat tak, abyste v dané situaci neměli na výběr. Musíte sám sebe zahnat do kouta. Lidé, kteří váhají a odmítají riskovat, protože se jim ještě nesešli všechny žádoucí okolnosti, se nikdy nikam nedostanou. Důvod je jednoduchý. Když se odříznete od všech únikových cest a přitisknete sám sebe ke zdi, zmobilizujete tím veškerou vnitřní sílu. Každá buňka vašeho těla touží po tom, aby se něco stalo. Tak na co ještě čekáte?

Musíte začít tím, že si stanovíte cíl, který považujete za smělý, ale současně rozumný. Tajemství každého cíle spočívá v tom, že musí být ambiciózní a zároveň dosažitelný. Ale nezapomínejte, že většina lidí je příliš konzervativní - bojí se rozbít svá duševní omezení. Stal se z nich totiž jakýsi zvyk. Jsou zvyklí na nedostatek. Jsou přesvědčeni, že život je prostě takový. Bojí se snít. Nesmíte se bát rozšířit své duševní hranice.




(Z knihy: Muž, který chtěl být bohatý - Mark Fisher)

Žádné komentáře: